Η χειρουργική ογκολογία είναι ένας βασικός κλάδος της γενική χειρουργικής,
Ασχολείται με τη χειρουργική θεραπεία των συμπαγών όγκων και των επιπλοκών που προκαλούν τόσο οι ίδιοι οι όγκοι όσο και οι άλλες θεραπείες τους (ακτινοθεραπεία, χημειοθεραπεία).
Η χειρουργική ογκολογία στηρίζεται σε πέντε πυλώνες:
Οι πρόοδοι που έχουν συντελεστεί στην αναισθησιολογία και στην εντατική θεραπεία σε συνδυασμό με την ασύλληπτη εξέλιξη της τεχνολογίας και των υλικών, επιτρέπουν πλέον τη ριζική εκτομή μεγάλων όγκων από δυσπρόσιτες εντοπίσεις με ελάχιστη επιβάρυνση του οργανισμού, χάρη στις ελάχιστα επεμβατικές τεχνικές (λαπαροσκοπικές, θωρακοσκοπικές, ρομποτικές κ.ά.). Σήμερα είναι εφικτή η εκτομή ή η καταστροφή μεταστάσεων σε ευγενή όργανα (πνεύμονας, ήπαρ, εγκέφαλος) με ελάχιστα τραυματικές τεχνικές, ακόμα και διαδερμικά, δηλαδή χωρίς εγχείρηση.
Για την επίτευξη του καλύτερου δυνατού αποτελέσματος είναι απαραίτητη η στενή και η συνεχής συνεργασία με τις άλλες ογκολογικές ειδικότητες για τη διεπιστημονική αντιμετώπιση του ασθενή. Κυρίαρχος στόχος της χειρουργικής ογκολογίας είναι η θεραπευτική εκτομή του όγκου με διατήρηση της λειτουργικότητας του οργάνου και με σεβασμό στη σωματική εικόνα και στη λειτουργικότητα του ατόμου. Τυπικό παράδειγμα της νέας αυτής πρακτικής είναι ο καρκίνος του ορθού όπου με συνδυαστική προεγχειρητική ακτινοθεραπεία και χημειοθεραπεία διατηρείται μετεγχειρητικά ο σφιγκτηριακός μηχανισμός του πρωκτού, δίνοντας την δυνατότητα για την αποφυγή μιας μόνιμης κολοστομίας
Όγκοι που μέχρι πρότινος θεωρούνταν αδύνατο να χειρουργηθούν, σήμερα με τη χημειοθεραπεία ή την ακτινοθεραπεία μπορούν να ελαττωθούν σε μέγεθος τόσο που να μπορούν να αντιμετωπιστούν χειρουργικά χωρίς να ακρωτηριαστεί ο ασθενής, όπως για παράδειγμα στα σαρκώματα.
Η χειρουργική ογκολογία σε συνεργασία με τις άλλες ογκολογικές ειδικότητες έχει καταφέρει να στερήσει από τον καρκίνο το χαρακτηρισμό «ανίκητος».