Αιμορροϊδοπάθεια

Αιμορροϊδοπάθεια

Η αιμορροϊδοπάθεια, γνωστή στο ευρύ κοινό ως «αιμορροΐδες», είναι μία από τις πιο συχνές παθήσεις που μπορεί να επηρεάσει σημαντικά την ποιότητα της καθημερινής ζωής  του πάσχοντος.

Οι αιμορροΐδες αποτελούν φυσιολογικό ανατομικό στοιχείο της περιοχής του πρωκτού. Είναι αιμοφόρα αγγεία, μικρές φλέβες και αρτηρίες, δηλαδή «σωληνάκια» που μεταφέρουν αίμα στην περιοχή του πρωκτού. Σχηματίζουν ένα σύμπλεγμα αγγείων, που ονομάζεται «αιμορροϊδικό πλέγμα». Μαζί με τον υπερκείμενο βλεννογόνο και υποβλεννογόνο σχηματίζουν «προστατευτικά μαξιλαράκια» στην περιοχή που βρίσκεται ο σφιγκτήρας του πρωκτού. Κατά την αφόδευση, με τη χαλάρωση του πρωκτικού σφιγκτήρα, το πλέγμα αδειάζει από το αίμα και ξαναγεμίζει μετά το πέρας της λειτουργίας αυτής. Έτσι οι αιμορροΐδες, σε κάποιο βαθμό, βοηθούν τον πρωκτικό σφιγκτήρα στη σύγκλειση του πρωκτού και συμβάλλουν, έτσι, στην εγκράτεια των κοπράνων.

Παθολογική γίνεται η κατάσταση όταν αυτά τα αγγεία διογκώνονται, φουσκώνουν και ταυτόχρονα χαλαρώνουν οι ιστοί που τις κρατούν στην θέση τους χαλαρώνουν. Τότε πλέον μιλάμε για  την αιμορροϊδοπάθεια.

Ανάλογα με την θέση τους διακρίνονται σε εσωτερικές και σε «εξωτερικές», αν και οι τελευταίες εμφανίζονται στην διεθνή βιβλιογραφία με τον πιο δόκιμο όρο  «περιπρωκτικές φλέβες»

H αιμορροϊδοπάθεια διακρίνεται σε 4 στάδια:

Στάδιο 1: Οι αιμορροΐδες δεν προσπίπτουν καθόλου, και έτσι ο μόνος τρόπος να τις ανακαλύψει ο/η ασθενής είναι η αιμορραγία. Η διάγνωση γίνεται μόνο με την πρωκτοσκόπηση
Στάδιο 2 : Οι αιμορροΐδες προπίπτουν με την κένωση αλλά ανατάσσονται αυτόματα
Στάδιο 3: Οι αιμορροΐδες προπίπτουν με την κένωση και ανατάσσονται μόνο με μηχανική βοήθεια (κοινώς με το χέρι)
Στάδιο 4: Υπάρχει μόνιμη πρόπτωση των αιμορροΐδων και η ανάταξη δεν είναι εφικτή.

Αιτιολογία των αιμορροΐδων

Η αιτιολογία της εμφάνισης των αιμορροΐδων είναι ποικίλη. Η κυριότερη αιτία είναι η δυσκοιλιότητα είναι μια από τις κύριες αιτίες. Άλλες αιτίες που συμβάλλουν στην εμφάνιση των αιμορροΐδων είναι

  • Εγκυμοσύνη (τις περισσότερες φορές οι γυναίκες αυτές απαλλάσσονται από τις αιμορροΐδες, μετά το πέρας της εγκυμοσύνης. Οι αιμορροΐδες στις γυναίκες εμφανίζουν τα τυπικά συμπτώματα)
  • Πολύς χρόνος στην λεκάνη της τουαλέτας
  • Ηλικία, διότι υπάρχει χαλάρωση των ιστών.
  • Χρόνιος έντονος βήχας διότι αυξάνει την ενδοκοιλιακή και έτσι την φλεβική πίεση.
  • Κληρονομική προδιάθεση.

Οι αιμορροΐδες όπως και όλες οι παθήσεις του πρωκτού συνοδεύονται από ταμπού. Ο ασθενής αισθάνεται άβολα να συζητήσει ή να ρωτήσει τον Ιατρό θέματα που αφορούν την περιοχή και έτσι συνήθως φθάνει στον γιατρό αργά, όταν η κατάσταση έχει φτάσει στο απροχώρητο. Για αυτό και οι περισσότεροι ασθενείς που επισκέπτονται τον χειρουργό έχουν αιμορροΐδες 3ου ή 4ου σταδίου με αποτέλεσμα την δυσκολότερη αντιμετώπισή τους.

Συμπτώματα των αιμορροΐδων:

  • Καυστικός πόνος
  • Αιμορραγία (κηλίδες φρέσκου αίματος στο χαρτί τουαλέτας)
  • Ύπαρξη βλέννης
  • Ερεθισμός του περιπρωκτικού δέρματος εν ιδεί εκζέματος
  • Κνησμός
  • Ψηλαφητή διόγκωση
  • Αίσθημα ατελούς αφόδευσης

Διάγνωση της αιμορροϊδοπάθειας

Η διάγνωση γίνεται από το ιστορικό και την επισκόπηση της περιοχής, από ειδικό χειρουργό. Επιπρόσθετα επιβάλλεται  η δακτυλική εξέταση, καθώς και η ορθοσιγμοιδοσκόπηση  ή πρωκτοσκόπηση, για τον εντοπισμό, την σταδιοποίηση και την διαφορική διάγνωση.

Θεραπεία της αιμορροϊδοπάθειας

Η θεραπεία της αιμορροϊδοπάθειας εξαρτάται από το στάδιο της νόσου. Έτσι στα πρώιμα στάδια μπορεί η αντιμετώπιση να είναι  συντηρητική. Με μέτρα όπως η καταπολέμηση της δυσκοιλιότητας. Οι δύο πιο απλοί και απαραίτητοι τρόποι γι’ αυτό είναι η αύξηση των φυτικών ινών και του νερού στην διατροφή. Η γερμανική εταιρεία κολοπρωκτολογίας (DGK) όπως και το αμερικανικό κολλέγιο χειρουργών (ACS) συμβουλεύει την κατανάλωση 6-8 ποτηριών νερού και τουλάχιστον 30 γραμμαρίων φυτικής ίνας καθημερινά. Το διάβασμα περιοδικών και η σπατάλη πολλού χρόνου στην λεκάνη της τουαλέτας επίσης πρέπει να εξαλείφεται.

Στο εμπόριο κυκλοφορούν πάρα πολλά ακόμη και μη συνταγογραφούμενα σκευάσματα. Η χρήση τους έχει ένδειξη μόνο σε πρώιμα στάδια και για μικρό χρονικό διάστημα καθώς η κατάχρηση τους μπορεί να οδηγήσει σε ατροφία του δέρματος του πρωκτού, λόγω της κορτιζόνης που, πολλές φορές, αυτά τα σκευάσματα περιέχουν, αλλά και σε επικίνδυνες μορφές περιπρωκτικής δερματίτιδας.

Στάδια 1 και 2

Σε αυτά τα στάδια της νόσου υπάρχει μια πληθώρα τεχνικών αντιμετώπισης

Σκληροθεραπεία – Ενεσοθεραπεία με Σκληρυντικούς παράγοντες.

Με την μέθοδο αυτή γίνεται έκχυση ουσιών που προκαλούν ίνωση και συρρίκνωση των αιμορροϊδικών πλεγμάτων. Η θεραπεία αυτή δεν έχει πάντοτε καλά αποτελέσματα, και μπορεί να είναι και επίπονη

Χρήση ελαστικών δακτυλίων (Gummi Band)

Αύτη η μέθοδος είναι ιδιαίτερα καλή για μικρές αιμορροΐδες 1ου -2ου βαθμού. Ουσιαστικά οι ελαστικοί δακτύλιοι στραγγαλίζουν τις  αιμορροΐδες, οι οποίες ισχαιμούν και αποπίπτουν.  Η τοποθέτηση μπορεί να γίνει με μέθη χωρίς γενική αναισθησία.

Αιμορροϊδοπηξία με απολίνωση της αρτηρίας (Μέθοδος H.A.L- R.A.R)

Στάδια 3 και 4

Σε αυτά τα πιο προχωρημένα στάδια όπου τα ευρήματα είναι μεγαλύτερα η αντιμετώπιση της αιμορροιδοπάθειας είναι αποκλειστικά χειρουργική. Υπάρχει και εδώ μία πληθώρα τεχνικών αυξάνοντας τα όπλα στην φαρέτρα του χειρουργού – πρωκτολόγου

Εκτομή  αιμορροΐδων (Μέθοδος Μilligan Morgan ή Ferguson)

Χειρουργική εκτομή των αιμορροϊδικών όζων στις θέσεις 3,7 και 11.  Ιδιαίτερα επεμβατική τεχνική όπου οι αιμορροΐδες αφαιρούνται με χρήση ρεύματος ή ειδικών ψαλιδιών και το τραύμα αφήνεται ανοικτό να επουλωθεί κατά δεύτερο σκοπό (Millingan-Morgan) ή κλείνεται εν μέρει (Ferguson ή Parks) Είναι μέθοδοι ιδιαίτερα αποτελεσματικές και την προτιμούμε μόνο σε νόσο σταδίου 4, ωστόσο είναι αρκετά επίπονη μετεγχειρητικά.

Αιμορροϊδοπηξία κατά Longo

Με την χρήση κυκλικού αναστομωτήρα αφαιρείται ο περίσσειος βλεννογόνος στις περιοχή των αιμορροϊδων με αποτέλεσμα την ανάταξη και την σταθεροποίηση των αιμορροΐδων. Πρακτικά οι αιμορροΐδες δεν αφαιρούνται απλά ανατάσσονται. Η τεχνική αυτή έχει απόλυτη ένδειξη σε αιμορροϊδοπάθεια 3 μόνου σταδίου και κυρίως όταν η αιμορροϊδοπάθεια είναι κυκλοτερής με συνυπάρχουσα πρόπτωση.

 

 

Ο μέσος χρόνος ολοκλήρωσης της επέμβασης είναι περίπου μισή με μία ώρα, ανάλογα και τα ευρήματα. Ο ασθενής μπορεί συνήθως να επιστρέψει στο σπίτι του την ίδια ημέρα και στις καθημερινές του ασχολίες την επομένη.

Σύγχρονες μέθοδοι Αιμορροϊδοπηξία με Laser (Μέθοδος LHP και HeLP) ή με την χρήση Ραδιοσυχνοτήτων (Rafaelo)

Με μεγάλη επιτυχία εφαρμόζεται τα τελευταία χρόνια το Laser ή οι ράδιοσυχνοτήτες (Rafaelo) στην αναίμακτη και εντελώς ανώδυνη θεραπεία των αιμορροΐδων. Πρακτικά διακόπτουμε την τροφοδοσία των αιμορροΐδων οδηγώντας έτσι στην Θρόμβωση και  τελικά στην ίνωση και συρρίκνωση τους.

Tα πλεονεκτήματα αυτών των τεχνικών είναι:

  • πραγματοποιείται υπό μέθη χωρίς να είναι απαραίτητη η γενική αναισθησία.
    • μειωμένος μετεγχειρητικός πόνος
    • μειωμένος κίνδυνος μετεγχειρητικών στενώσεων.
    • μικρός έως ανύπαρκτος κίνδυνος κάκωσης του σφιγκτήρα αποτρέποντας κάθε ενδεχόμενο ακράτειας.
    • Ο ασθενής παίρνει εξιτήριο την ίδια μέρα και επανέρχεται άμεσα στις συνήθεις δραστηριότητες του