Λαπαροσκοπική Χειρουργική

Λαπαροσκοπική Χειρουργική

Λαπαροσκοπική χειρουργική είναι η ελάχιστα επεμβατική χειρουργική μέθοδος που εφαρμόζεται στην κοιλιά ή την πύελο μέσα από μικρές τομές
(συνήθως 0,5-1,5 εκατοστών) με τη βοήθεια ειδικών εργαλείων και μίας κάμερας, από την οποία ο γιατρός βλέπει τα εσωτερικά όργανα σε μεγάλη οθόνη. Αποτελεί μία από τις σημαντικότερες εξελίξεις – ίσως η σημαντικότερη μέχρι την επόμενη- της Γενικής Χειρουργικής κατά την διάρκεια του 20ου αιώνα, που αναπτύχθηκε κυρίως τη δεκαετία του 1990 με την χρήση των οπτικών ινών και της τεχνολογίας βίντεο.
Με τη λαπαροσκόπηση, οι γιατροί είναι σε θέση να εκτελούν είτε μικρές είτε και πολύπλοκες χειρουργικές επεμβάσεις κάνοντας μόνο μερικές μικρές τομές στην κοιλιακή χώρα. Η πρώτη λαπαροσκόπηση χρονολογείται από το 1891, όταν ο Γερμανός Kelling “κοιλιοσκόπησε” την κοιλιά ενός σκύλου.

Έως το 1987, έτος που για πρώτη φορά έγινε η πρώτη λαπαροσκοπική χολοκυστεκτομή από τον Philippe Mouret, η λαπαροσκόπηση δεν εφαρμοζόταν από τους χειρουργούς. Από τότε όμως, η ενδοσκοπική αυτή τεχνική έχει οδηγήσει σε επανάσταση στην πρακτική εφαρμογή της χειρουργικής.

Πλέον οι λαπαροσκοπικές επέμβασεις είναι η ρουτίνα στην αντιμετώπιση των περισσοτέρων παθολογικών καταστάσεων της κοιλίας, από τις πιο απλές, όπως η αντιμετώπιση μιάς κήλης, μέχρι τις πιο εξειδικευμένες, όπως η σκωληκοειδεκτομή ή η κολεκτομή για την αντιμετώπιση των διαφόρων παθήσεων του παχέος εντέρου.

Πλεονεκτήματα

Υπάρχει ένας αριθμός από πλεονεκτήματα της λαπαροσκοπικής χειρουργικής έναντι της κλασικής ανοικτής επέμβασης.
Μερικά από αυτά τα πλεονεκτήματα περιλαμβάνουν:

  • Ελάχιστο χειρουργικό τραύμα και μικρότερος τραυματισμός των ιστών με αντίστοιχη μικρότερη  ανοσολογική αντίδραση του οργανισμού στο τραύμα
  • Ταχύτερη κινητοποίηση και ανάρρωση άρα και ταχύτερη επιστροφή στην εργασία
  • Γρήγορη έξοδος από το νοσοκομείο, Κατά μέσο όρο σε λαπαροσκοπική επέμβαση οι ασθενείς έχουν 1 με 2 ημέρες νοσηλείας έναντι 5 με 7 ημερών σε ανοικτή χειρουργική επέμβαση για την ίδια πάθηση.
  • Σημαντική μείωση του μετεγχειρητικού πόνου
  • Λιγότερες μετεγχειρητικές επιπλοκές όπως επιμόλυνση τραύματος καθώς και επιπλοκές από άλλα συστήματα (αναπνευστικό, καρδιαγγειακό)

Πώς γίνεται η λαπαροσκόπηση;

Το λαπαροσκόπιο είναι ένα ειδικό τηλεσκόπιο σχεδιασμένο για ιατρική χρήση. Συνδέεται με μία υψηλής έντασης πηγή φωτός με οπτικές ίνες, καθώς και μια βιντεοκάμερα υψηλής ανάλυσης. Αυτή επιτρέπει στο χειρουργό να δεί την κοιλιακή κοιλότητα. Το λαπαροσκόπιο τοποθετείται μέσα στην κοιλιακή κοιλότητα μέσω ενός κοίλου σωλήνα (trocar), αφού πρώτα εισαχθεί σε αυτήν  επαρκής ποσότητα διοξειδίου του άνθρακα CO2 και η εικόνα προβάλλεται σε ένα μόνιτορ. Από τις υπόλοιπες τομές εισάγονται αντίστοιχοι κοίλοι σωλήνες και τα διάφορα χειρουργικά εργαλεία και διαγιγνώσκεται όπως και αντιμετωπίζεται η παθολογική κατάσταση.

Ένα πολύ σημαντικό ερώτημα που τίθεται από τους περισσότερους ασθενείς είναι εάν υπάρχει η δυνατότητα να πραγματοποιηθεί μια λαπαροσκοπική επέμβαση σε ασθενείς που έχουν ήδη υποβληθεί σε κάποια επέμβαση στην κοιλακή χώρα Αν και κάτι τέτοιο αυξάνει τον κίνδυνο μετατροπής της λαπαροσκόπικής σε ανοικτή επέμβαση, ένας έμπειρος λαπαροσκόπος μπορεί να εκτελέσει τη διαδικασία με ακρίβεια και προσοχή χωρίς να τραυματίσει περαιτέρω τους ήδη καταπονημένους ιστούς.