Με το όρο μαλακά μόρια προσδιορίζουμε μία μεγάλη ομάδα ανατομικών στοιχεία που περιλαμβάνει τα ινώδη στοιχεία (περιτονίες, τένοντες), το λίπος, τις μυϊκές ίνες, τα αγγεία, τα λεμφαγγεία και τον νευρικό ιστό. Ως όγκοι μαλακών μορίων χαρακτηρίζονται πρακτικά ολοι οι όγκοι που μπορεί να αναπτυχθούν στα παραπάνω όργανα.
Εμφανίζονται συχνότερα σε επιφανειακά σημεία του σώματος, αλλά μπορεί να εμφανιστούν και στις κοιλότητες του σώματος όπως η κοιλία ή ο θώρακας.
Όλοι οι όγκοι μπορεί να είναι καλοήθεις ή κακοήθεις
Οι πιο συχνοί καλοήθεις όγκοι των μαλακών μορίων είναι:
Οι κακοήθεις όγκοι των μαλακών μορίων προσδιορίζονται με την ονομασία σαρκώματα). Έτσι έχουμε:
και αποτελούν περίπου το 1% από το σύνολο των κακοηθειών, δυστυχώς με αυξανόμενη συχνότητα εμφάνισης τα τελευταία χρόνια
Ο πιο ασφαλής τρόπος για να γίνει η σωστή διάγνωση του τύπου του όγκου μαλακών μορίων με τον οποίο έχουμε να κάνουμε είναι με την αφαίρεση αυτού και την αποστολή για βιοψία.
Η χειρουργική θεραπεία έχει ως στόχο την πλήρη αφαίρεση του όγκου μαζί με ένα περίβλημα υγιούς ιστού γύρω απ’ αυτόν που να εξασφαλίζει τα λεγόμενα “υγιή όρια εκτομής”. Αυτή η επέμβαση χαρακτηρίζεται με τον όρο: ευρεία εκτομή.
Ανάλογα με το μέγεθος καθώς και την εντόπιση του όγκου γίνεται και η σωστή εκτομή. Πολύ μικροί και επιφανειακοί όγκοι (πχ μικρά λιπώματα και κύστεις) μπορούν να αφαιρεθούν με την χρήση τοπικής αναισθησίας ακόμη και στα πλαίσια του ιατρείου τοπικού χειρουργείου ή χειρουργείου μιας ημέρας.
Μεγαλύτεροι όγκοι (άνω των 5 εκ) καθώς και όγκοι που εντοπίζονται σε μεγαλύτερο βάθος από το υποδόριο ή μέσα σε κοιλότητες έχουν τελείως διαφορετική αντιμετώπιση. Υποχρεωτικά πρέπει να προηγείται μια απεικονιστική εξέταση (κατά κανόνα μαγνητική τομογραφία) ή οποια σε συνδυασμό ή όχι με μια βιοψία με βελόνη θα μας δώσει περισσότερες πληροφορίες και θα μας βοηθήσει να σχεδιάσουμε μία ογκολογικά σωστή επέμβαση
Ανάλογα με τον ιστολογικό τύπο του όγκου (καλοήθης ή κακοήθης) ενδέχεται να ακολουθήσει συμπληρωματική θεραπεία μετά το χειρουργείο, όπως τοπική ακτινοβολία ή χημειοθεραπεία μετά από συζήτηση του περιστατικού σε ένα ογκολογικό συμβούλιο.
Γενικά οι όγκοι μαλακών μορίων απαιτούν μεγάλο βαθμό εξειδίκευσης και εμπειρίας του χειρουργού, καθότι ένα σωστό ογκολογικό αποτέλεσμα είναι ο στόχος της θεραπείας.