Oμφαλοκήλη

Τι είναι η ομφαλοκήλη;

Η ομφαλοκήλη είναι μία μορφή κηλης, η οποία εμφανίζεται στην περιοχή του ομφαλού ή πέριξ αυτού (παραομφαλοκήλη). Παρατηρείται ως μία διαταραχή της φυσιολογικής εικόνας του ομφαλού, ενώ συνήθως σταματάει να είναι εμφανής η χαρακτηριστική εσοχή. Στη θέση της εσοχής εκείνης παρατηρείται πλέον ένα «φούσκωμα», το οποίο στην πλειοψηφία των περιπτώσεων υποχωρεί όταν ο ασθενής βρίσκεται σε ύπτια θέση.

Πού εμφανίζεται συχνότερα η ομφαλοκήλη;

Η ομφαλοκήλη εμφανίζεται συχνότερα σε γυναίκες, ιδίως μετά την εγκυμοσύνη, αλλά και στα νεογνά. Ωστόσο, στα βρέφη συνήθως υποχωρεί αυτόματα κατά τη διάρκεια του πρώτου έτους της ζωής.

Ομφαλοκήλη και εγκυμοσύνη

Οι γυναίκες εμφανίζουν συχνά ομφαλοκήλη κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, αλλά και μετά το πέρας αυτής, ιδίως όταν συνυπάρχουν κι άλλοι παράγοντες, όπως η κληρονομικότητα, το αυξημένο σωματικό βάρος και το κάπνισμα, οπότε οι πιθανότητες αυξάνονται σημαντικά. Όλες οι έγκυοι εμφανίζουν κάποιου βαθμού προβολή του ομφαλού, ωστόσο μετά την ολοκλήρωση της κύησης η «ομφαλοκήλη» αυτή συνήθως υποχωρεί αυτόματα. Εάν όμως παραμείνει, είναι αναγκαία η χειρουργική της αντιμετώπιση.

Ποια είναι τα αίτια της ομφαλοκήλης;

Μερικά από τα συχνότερα αίτια εμφάνισης της ομφαλοκήλης είναι:

  • η παχυσαρκία
  • οι πολλαπλές κυήσεις
  • η αύξηση της ενδοκοιλιακής πίεσης (π.χ ένας μεγάλος όγκος στην κοιλιακή χώρα)
  • η παρουσία ενδοκοιλιακού υγρού (ασκίτης)

Διάγνωση Ομφαλοκήλης

Η διάγνωση της ομφαλοκήλης είναι εύκολη στα χέρια ενός έμπειρου χειρουργού. Τις περισσότερες φορές αρκεί η απλή επισκόπηση του ομφαλού χωρίς να απαιτούνται εξειδικευμένες εξετάσεις. Στις πολύ δύσκολες περιπτώσεις  ιδιαίτερα χρήσιμο αποδεικνύεται το υπερηχογράφημα μαλακών μορίων καθώς και η αξονική ή η μαγνητική τομογραφία.

Ομφαλοκήλη-Θεραπεία

Η θεραπεία της ομφαλοκήλης είναι μόνο χειρουργική, αλλιώς οι κήλες μόνο μεγαλώνουν ή μπορεί να προκαλέσουν επιπλοκές. Η θεραπεία αφορά την επαναφορά του ενδοκοιλιακού οργάνου στην κοιλιά, την επιδιόρθωση της κήλης (αφαίρεση του σάκου) και την κατάργησή της (πλαστική αποκατάσταση του χάσματος).

Ανοικτή αποκατάσταση (Τεχνικές Spitzy και PUMPperiumbilical mesh plastic

Σε αυτές τις περιπτώσεις διενεργείται μια τομή κάτω από τον ομφαλό, ο σάκος της κήλης αφαιρείται και ακολουθεί η αποκατάσταση του ελλείματος, Για τις πολύ μικρές κήλες (Χάσμα έως 1,5 με 2 εκ) αρκεί η απλή συρραφή του χάσματος με μη απορροφήσιμα ράμματα (Spitzy).

Σε μεγαλύτερα χάσματα η  αποκατάσταση γίνεται με την τοποθέτηση πλέγματος. Το πλέγμα καλύπτει όλη την περιοχή, δεν αυξάνει την τάση και αποτρέπει την επαναδημιουργία της (δηλ. δεν υπάρχουν υποτροπές). Τοποθετείται μεταξύ περιτοναίου και κοιλιακών μυών αποτρέποντας έτσι την επαφή του πλέγματος με τα ενδοκοιλιακά όργανα  (τεχνική PUMP). To εξιτήριο ακολουθει την ίδια ημέρα με την επέμβαση και η επαναφορά στην κανονική ρουτίνα επέρχεται σε περίπου 5 με 7 ημέρες.

Λαπαροσκοπική αποκατάσταση ομφαλοκήλης (lap IPOM, eTEP)

Σε αυτές τις τεχνικές η σύγκλιση του χάσματος και η τοποθέτηση του πλέγματος γίνεται λαπαροσκοπικά με την διενέργεια τριών μικρών τομών στην κοιλία. Στην τεχνική ΙPOM το πλέγμα τοποθετείται ενδοπεριτοναϊκά πάνω στο κλειστό χάσμα και σταθεροποιείται με απορροφήσιμα clips.

H επέμβαση μπορεί επίσης να πραγματοποιηθεί εντελώς εξωπεριτοναϊκά και η τοποθέτηση του πλέγματος γίνεται όπως στην ανοικτή μέθοδο κάτω από τους κοιλακούς μύες με την βοήθεια του λαπαροσκοπίο. Και στις δύο περιπώσεις το εξιτήριο ακολουθεί την επόμενη ημέρα και η αποκατάσταση είναι άμεση και η επαναφορά στην καθημερινή δραστηριότητα ταχύτατη. Η επιστροφή στις αθλητικές δραστηριότητες γίνεται χωρίς φόβο αλλά σταδιακά, μετά από 10 ημέρες.