Η οξεία σκωληκοειδίτιδα αποτελεί μία πολύ συχνή χειρουργική πάθηση. Με τον όρο αυτό περιγράφουμε φλεγμονή της σκωληκοειδούς αποφύσεως, ενός οργάνου που βρίσκεται στο αρχικό τμήμα του παχέος εντέρου (τυφλό). Ο ρόλος της σκωληκωειδούς απόφυσης ήταν για πολλά χρόνια άγνωστος, έχει όμως πλέον αποδειχθεί ότι παίζει πολύ σημαντικό ρόλο στην ανοσολογική άμυνα του ανθρωπίνου σώματος λόγω του λεμφικού ιστού που περιέχει.
Η βασικότερη αιτία της σκωληκοειδίτιδας είναι η απόφραξη του αυλού της σκωληκοειδούς απόφυσης από σκληρά κόπρανα (κοπρόλιθους) ή περιεχόμενα τροφών. Τα βακτήρια που φυσιολογικά υπάρχουν στο εσωτερικό του οργάνου πολλαπλασιάζονται με γρήγορη ταχύτητα, με αποτέλεσμα την οξεία φλεγμονή της σκωληκοειδούς απόφυσης, το οίδημα αυτής και τη συσσώρευση πύου. Μικρότερο ποσοστό περιπτώσεων οξείας σκωληκοειδίτιδας μπορεί να έχει ως αιτία κάποια ιογενή ή βακτηριακή λοίμωξη.
Η κλασσική εικόνα της οξείας σκωληκοειδίτιδας όπως περιγράφεται σέ όλα τα βιβλία χειρουργικής σημειολογίας δεν είναι τόσο συχνή και αυτό γιατί τα συμπτώματα διαφέρουν ανά ασθενή και μπορεί να περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων:
Η διάγνωση της οξείας σκωληκοειδίτιδας τίθεται από την κλινική εξέταση σε συνδυασμό με τον εργαστηριακό έλεγχο καθώς και το υπερηχογράφημα κοιλίας. Ένας έμπειρος χειρουργός μπορεί να διαγνώσει την οξεία αυτή κατάσταση συνήθως μόνο με μία κλινική εξέταση.
Η αντιμετώπιση της οξείας σκωληκοειδίτιδας είναι η χειρουργική αφαίρεση της φλεγμαίνουσας σκωληκοειδούς απόφυσης, η σκωληκοειδεκτομή Πρόσφατες μελέτες έδειξαν ότι σε αυστηρά επιλεγμένες περιπτώσεις για την αντιμετώπιση της σκωληκοειδίτιδας μπορεί κατ’ εξαίρεση να εφαρμοστεί συντηρητική αντιμετώπιση.
Ο χρυσός κανόνας στην σκωληκοειδεκτομή είναι η ελάχιστα επεμβατική τεχνική της λαπαροσκόπησης. Κατά τη λαπαροσκοπική σκωληκοειδεκτομή ο χειρουργός εισάγει τα ειδικά χειρουργικά εργαλεία καθώς και το λαπαροσκόπιο (κάμερα) μέσω μικρών τομών στην κοιλιακή χώρα. Με την βοήθεια των εργαλείων θα αφαιρεθεί η απόφυση και θα ελεγχθεί όλη η κοιλία για άλλες πιθανές παθολογίες.
Τα πλεονεκτήματα της ελάχιστα επεμβατικής σκωληκοειδεκτομής σε σχέση με την «ανοιχτή» σκωληκοειδεκτομή είναι:
Στην πλειοψηφία των περιπτώσεων οξείας σκωληκοειδίτιδας, ο χρόνος πριν από την χειρουργική αντιμετώπιση δε θα πρέπει να υπερβαίνει τις 12-24 ώρες, ανάλογα βέβαια και με την κλινική εικόνα του ασθενούς. Όσο πιο γρήγορα γίνει η σκωληκοειδεκτομή τόσο μικρότερος είναι ο κίνδυνος εμφάνισης επιπλοκών της οξείας σκωληκοειδίτιδας, οι οποίες είναι επικίνδυνες για την υγεία του ασθενούς. Η πιο επικίνδυνη επιπλοκή είναι η ρήξη της σκωληκοειδούς απόφυσης, κάτι που μπορεί να προκαλέσει την επέκταση της λοίμωξης σε όλη την κοιλία με αποτέλεσμα την πρόκληση γενικευμένης περιτονίτιδας. Η κατάσταση αυτή είναι απειλητική για τη ζωή του ασθενούς και απαιτεί την άμεση εισαγωγή στο χειρουργείο.